Üniversitemizde Kalite ve Uyum Toplantılarıyla Bologna Süreci Yeniden Şekilleniyor

04 Haziran 2024 Salı

Kalite güvencesi süreçlerini ve Bologna sürecinin yeniden yapılandırılmasını hedefleyen Akreditasyon, Akademik Değerlendirme ve Kalite Koordinatörlüğü tarafından birimlere bilgilendirme ve uyum toplantıları gerçekleştirilmektedir. Bu toplantılarda, birimlerin kalite süreçlerindeki rolü, program akreditasyon süreçleri, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen kurumsal dış değerlendirme süreçleri, Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) ve Bologna sürecine ilişkin veriler paylaşılıyor ve süreçlerin birimler tarafından tamamlanması için destek sağlanıyor.

Üniversite genelinde, 2022 yılında program ve ders bilgi paketi doluluk oranı %29,14 olarak hesaplanmıştır. Bu tablo üzerinden birim ziyaretlerine önem verilerek toplantılar düzenlenmiştir. Doluluk oranı, 19 Aralık 2023 tarihinde %50,47'ye ve 31 Mayıs 2024 tarihinde ise %80,12'ye yükselmiştir. Yapılandırma sürecinin başından itibaren doluluk oranında %174,95'lik bir iyileşme sağlanmıştır.

Bologna sürecinin yeniden yapılandırılması kapsamında, "Giresun Üniversitesi Program ve Ders Bilgi Paketi Hazırlama Kılavuzu" Ekim 2022'de birimlerin erişimine açılmıştır. Bu doğrultuda birimlere bilgilendirme ve uyum toplantıları düzenlenmiştir. 7 Kasım 2022 tarihinde Spor Bilimleri Fakültesi, 8 Kasım 2022 tarihinde Mühendislik Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu,  10 Kasım 2022 tarihinde Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi, 16 Kasım 2022 tarihinde Alucra Turan Bulutçu Meslek Yüksekokulu, 23 Aralık 2022 tarihinde Tirebolu İletişim Fakültesi, 30 Mart 2023 tarihinde Eğitim Fakültesi, 12 Ocak 2024 tarihinde Meslek Yüksekokullarının yöneticilerine, 21 Şubat 2024 tarihinde Keşap Meslek Yüksekokulu ve 22 Şubat 2024 tarihinde Yabancı Diller Yüksekokulu, 27 Şubat 2024 tarihinde Turizm Fakültesi, 28 Şubat 2024 tarihinde Tirebolu Mehmet Bayrak Meslek Yüksekokulu, 02 Nisan 2024 tarihinde Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu ve 08 Mayıs 2024 tarihinde Espiye Meslek Yüksekokulu bilgilendirme ve uyum toplantıları gerçekleşmiştir.

Birim ziyaretleri dışında, Koordinatörlük üyeleri Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıp Fakültesi, İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Şebinkarahisar Uygulamalı Birimler Yüksekokulu, Bulancak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Bulancak Meslek Yüksekokulu, Giresun Meslek Yüksekokulu ve Şebinkarahisar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'na yönelik saha ve ofis ziyaretleri düzenleyerek destek sağlamıştır ve bu desteği sürdürmektedir.

Üniversitemize ÖSYM Kılavuzu, Özel Yetenek Sınavı ve Lisansüstü ile belirlenen programlara ait veriler, 2023-2024 öğretim planları doğrultusunda Öğrenci Bilgi Sisteminden alınmıştır. “Secmeli/Zorunlu Ders”, “Öğrenme Çıktı”, “Öğrenme Çıktı (İng)”, “Haftalık İçerik”, “Haftalık İçerik (İng)”, “Ders Değerlendirme”, “Ders Genel Tanıtım”, “Ders Genel Tanıtım (İng)”, “İş Yükü Hesaplama” ve “Program Çıktısı ile Öğrenme Çıktısı Matrisi” değişkenleri kullanılarak Koordinatörlük tarafından yüzdelik hesaplamalar yapılmıştır. Bu veriler, Öğrenci Bilgi Sisteminden alınan rakamsal değerlerle ifade edilmiştir. Boş değerler, 0 (sıfır) olarak kaydedilmiş ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kontrol edilerek onaylanmıştır. 0'dan farklı değerler dolu kabul edilmiş ve yine bu değerler kontrol edilerek onaylanmıştır. Birimlerden gelen geri bildirimlerle, öğrenci alınmayan veya öğrencisi olmayan programlar ile tekrarlanan dersler sistemden çıkarılmıştır. Hesaplamalar belirli aralıklarla kontrol edilmiş ve çalışma son haline getirilerek aşağıda paydaşların bilgisine sunulmuştur. Tüm bu çalışmaların ardından, Bologna sürecinde içerik ve uygulama niteliğinin artırılması için Akreditasyon, Akademik Değerlendirme ve Kalite Koordinatörlüğü, uyum ve eğitim çalışmalarına devam edecektir.